Apple julkaisi maanantaina päivitykset lähes kaikkiin tietokonemalleihinsa. Tilaisuus oli toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan historian kovin WWDC.

Julkistuksia ja uudistuksia olikin runsaasti, mutta vastaanotto on ollut ristiriitaista. Rautapäivitykset on otettu vastaan ilolla ja hinnan laskut joissakin malleissa ovat erittäin tervetulleita. Mutta raudan suhteen ei ole keksitty mitään kovin uutta ja omaperäistä. Onko touhu pelkkää perintöhopeiden kiillottelua vai tapahtuuko pinnan alla oikeasti jotain?

Tärkeimmät uudistukset ovat meidän listassamme:

 1. iMacien päivitys
 2. iOS 11
 3. Ipad Pron päivitykset
 4. HomePod
 5. macOS High Sierra

1. iMac päivitykset – uutuutena monsteri-iMäkki

iMacien päivitystä on odotettu jo pitkään, sillä edellisestä päivityksestä on lähes kolme vuotta. Nyt saatiinkin uutta iMacia koko rahan edestä!

Uusi iMac tulee saataville kolmena versiona: 21,5-tuumaisena versiona, 21,5-tuumaisena iMac Retina -versiona sekä 27-tuumaisena 5K-mallina, joiden prosessorit, muistit ja muut tilpehöörit on päivitetty parempaan.

Uutuutena julkaistiin oikea kompaktien pöytäkoneiden hirviö: iMac Pro, johon saa parhaimmillaan – tai pahimmillaan – jopa 18 ytimisen suorittimen. Se on ulkoisesti samanlainen kuin muutkin iMacit. Se eroaa kuitenkin niistä kehittyneemmällä jäähdytysratkaisulla, jonka ansiosta pieneen tilaan on saatu puristettua tehokas prosessori. Graafisesta suorituskyvystä vastaa AMD:n Vega-sukupolven Radeon-näytönohjaimet. Näyttönä käytetään 27-tuumaista 5K-paneelia ja tietokoneeseen voidaan kytkeä kaksi muuta 5K-näyttöä Thunderbolt 3 -liittimien kautta.

Joulukuussa myyntiin tulevan iMac Pron hinnat alkavat jenkeissä 4999 dollarista.

2. iOS 11

Apple on lisännyt iOS 11:n Viestit-sovellukseen iCloud-synkronoinnin, minkä ansiosta viestipalvelussa käydyt keskustelut ja niihin tulleet muutokset synkronoituvat aiempaa paremmin useiden eri laitteiden välillä. Sovellus tukee myös Apple Pay -maksujärjestelmä P2P-rahasiirtoa, joten voit siirtää rahaa toiselle iPhone-käyttäjälle yksinkertaisesti “tekstiviestillä”.

Sirin kehityksessä on otettu käyttöön aimo annos koneoppimisen tarjoamia hyötyjä, mikä sekä näkyy että kuuluu. Sirin ääntämistä on kehitetty luonnollisempaan suuntaan juuri koneoppimisen avulla, minkä lisäksi avustaja on oppinut kääntämään kieliä (käännöstuki yhteensä viidelle eri kielelle). SiriKitin kattavuusaluetta on laajennettu, minkä ansiosta sovelluskehittäjät voivat hyödyntää puheohjausta aiempaa useammassa sovelluksessa.

Kuvauksessa on niin ikään otettu isoja edistysakeleita. Yksi oleellinen muutos on tuki HEVC-koodekille, minkä ansiosta videot kuluttavat puolet vähemmän tallennustilaa. Lisäksi Apple on korvannut perinteisen JPEG-formaatin uudella ja tehokkaammalla HEIF:llä, jonka luvataan myös pienentävän kuvien kokoa puoleen. Kuvien laatu paranee kamerasovellukseen tehtyjen algoritmipäivitysten ansiosta.

iOS 11-päivitys on saatavilla ensi syksynä seuraaville laitteille:

iPhone

 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone SE
 • iPhone 5s

iPad

 • 12,9 tuuman iPad Pro (1. sukupolvi)
 • 12,9 tuuman iPad Pro (2. sukupolvi)
 • 9,7 tuuman iPad Pro
 • 10,5 tuuman iPad Pro
 • iPad (5. sukupolvi)
 • iPad Air 2
 • iPad Air
 • iPad mini 4
 • iPad mini 3
 • iPad mini 2

3. iPad Pro – tehokas kuin kanettava tietokone

iPad Prot on nyt saatavilla 10,5- ja 12,9-tuumaisina versioina. Uutta ovat A10X-järjestelmäpiiri, joka vauhdittaa laitteen myös sujuvaan 4K-videoeditointiin sekä näytön ProMotion-liiketoistotekniikka. ProMotion-teknologia parantaa erityisesti liiketoistoa, sillä näytön virkistystaajuus on päivitetty 120 hertsiin ja näytön kirkkautta on kasvatettu 600 nitsiin. Apple on myös tuplannut muistivaihtoehdot 64, 256 ja 512 gigatavuun..

Uusien mallien kamerat on päivitetty iPhone 7 tasolle, eli edessä on seitsemän megapikselin kamera ja takana on optisella kuvanvakaimella varustettu 12 megapikselin kamera.

Käyttöjärjestelmä päivittyy myös iOS 11 -versioon. Se mahdollistaa paremman tiedostojen käsittelyyn ja uudenlaisen moniajon. Applen lupaukset iPad Prosta läppärin korvaajaana alkaa olla todellisuutta.

4. HomePod

Uusien ohjelmistojen, tietokoneiden ja iPad Pro -malliston lisäksi Applella oli esillä WWDC-kehittäjätapahtumassa täysin uusi tuote: HomePod. Kyseessä on kotiin asennettava älykäs kaiutin, jonka avulla Apple yrittää päästä käsiksi mukaan musiikin kotikuuntelua.

HomePod on matala ja pyöreä kaiutin, jota ympäröi kolmiulotteinen tiheäsilmäinen verkko. Verkon sisuksiin on piilotttu seitsemän suunnattua diskanttikaiutinta, bassokaiutin sekä A8-järjestelmäpiiri. Kaiuttimesta on kehitetty “tilatietoinen”, joten sen äänentoisto reagoi käyttöympyrän mukana. Kaiutinta ohjataan puheella laitteen ympäriltä löytyvien kuuden mikrofonin avulla. Puhetunnistus on hoidettu Sirin avulla.

Sirin avulla voi tehdä muutakin kuin soittaa musiikkia Apple Musicin katalogista. Applen strategiana on käytännössä tehdä HomePodista Amazon Echon tai Goole Homen kaltainen älykäs kaiutin, jonka käyttäjä voi hankkia tietoa urheilutuloksista, säästä, suunnitella päivän ohjelman tai ohjata älykodin laitteita.

Hinta HomePodilla on 349 dollaria ja se tulee myyntiin joulukuussa (Yhdysvallat, Australia ja Britannia). Suomeen se saapunee alkuvuodesta 2018.

5. macOS High Sierra

Applen tietokoneiden sielu, macOS saa myös päivityksen. Julkinen beetaversio julkaistaan myöhemmin kesällä ja virallinen versio tulevana syksynä, kuten iOS 11 mobiililaitteille.

Applen macOS High Sierran merkittävimpiä uudistuksia ovat uusi tiedostojärjestelmä, uusi grafiikkarajapinta Metal 2.0, tuki virtuaalilaseille ja HEVC-videoille. Lisäksi mukana on uudistettu Safari-verkkoselain, jossa on mm.  autoplay-sisältöjen automaattinen esto, jolloin videot ja mainokset eivä käynnisty automaattisesti. Selaimen JavaScript-moottoria on myös nopeutettu ja selain on saanut blokkerin, joka estää selaushistorian seuraamisen.

Myös Mail-ohjelma on saanut lukuisia hyviä parannuksia samoin kuin Kuvat-sovellus.

Mitä jäi käteen?

Tämänvuotinen WWDC oli laajuutensa puolesta iloinen yllätys. Monen aikaisempana vuotena on esitys ollut erittäin laiha. Show on pyörinyt vain tuotteiden pikkupäivitysten ympärillä ja niitäkin on ollut varsin niukasti. Nyt päivityksiä oli laajalla rintamalla ja yksi täysin uusi tuote julkaistiin. Odotamme HomePodin testaamista innolla.

Viime vuosien perusteella ei tilaisuudesta ollut juurikaan ennakko-odotuksia, joten tapahtuma pääsi yllättämään puun takaa. Meidän tuomiomme on kuitenkin: lisää tällaisia tapahtumia. Apple rokkaa taas!