Varoitus: tämä blogi sisältää henkilökohtaisia mielipiteitä, jotka on vedetty mustasta hatusta ja perustuu vahvoihin oletuksiin. Lukeminen omalla vastuulla. Muista, että kaikkea ei kannata uskoa, mitä netissä lukee.


Uusi Steve Jobs Theater -sali Kalifornian Cupertinossa hiljeni kun lauteille astui Tim Cook. Suureen messiaaseen, Steve Jobsiin verrattuna tämä Applen laivaa luotsaava sympaattinen kapteeni vaikuttaa kuitenkin ujolta, hieman heikkolahjaiselta velipuolelta. Mutta kukapa meistä ei Steven rinnalla näyttäisi. Jobs oli it-messias ja Tim Cook on hänen sanomaansa julistava maallikkosaarnaaja. Alussa saimme kuulla pienen epistolan suuresta Stevestä. Hiljentykäämme.

Tämänkertainen tilaisuus oli siinä mielessä harvinainen, että melkein kaikki uudistukset oli vuodettu etukäteen. Onkohan Applesta tulossa tavallinen yritys? Uudistukset eivät myöskään olleet mitään mullistavia vaan oikeastaan tuotteet päivitettiin kilpailijoiden tasolle, joten pientä pettymystä oli ilmassa. Tämä voi johtua osittain vuodoista – yllätysefektiä ei pääsyt syntymään. Olipa miten oli, julkistus ei saanut nousemaan ylös Mustapekan asiantuntijoiden peukaloita.

Tilaisuus jatkui ja ensimmäiseksi esiteltiin uudistukset Apple Storeissa. Kaupat (Store) muuttuvat toreiksi (Townsquare). Niissä tarjotaan tilaisuuksia lapsille ja nuorille, ohjelmoinnin opetusta, musiikkiesityksiäja niissä on myös tiloja kehittäjille. Tämä on tosi jees, näkisi vain joskus Suomessakin näitä amerikan ihmeitä.

Apple Watch – älyttömin älykello?

Apple Watching uudistukset olivat kiinnostavia teknologisessa mielessä. Ulkonäöllisesti kello on edelleen samaa muropaketista poimitun mikkihiirikellon tasoa. Tyylikkään herrasmiehen ranteeseen sitä on turha sovittaa, mutta onnneksi soijalattea ryystävää hipsterikansaa löytyy, joiden ranteeseen kello passaa. Tarjolla on kymmeniä eri väri- ja rannekevaihtoehtoja, mutta nehän eivät muotoilun perusongelmaa ratkaise.

Teknisesti kello on kuitenkin harpannut roiman askeleen eteenpäin. Se toimii nyt itsenäisesti ilman puhelinta oman SIM-kortin voimin. SIM-kortti on elektroninen (eSIM), sen voi ohjelmoida toimimaan jo olemassa olevan liittymän kanssa, jolloin uutta puhelinnumeroa ei tarvita. Nähtäväksi jää milloin suomalaiset operaattorit saadaan mukaan peliin tukemaan eSIMiä, vai saadaanko lainkaan. Alkuvaiheessa 4G-yhteydellä varustettua Apple Watchia ei saa Suomesta lainkaan tämän vuoksi. Kylmässä Pohjolassa turvaudutaan todennäköisesti jälleen karvalakkimalliin.

“Supertarkkaa” 4K-kuvaa

Apple julkaisi myös uuden version Apple TV:stä. Valistumattomampi katselija olisi voinut kuvitella, että Apple on juuri keksinyt 4K-formaatin – hehkutus oli nimittäin sen verran amerikkalaista. Äkkiä voi unohtua, että Sharp esitteli jo kaksi vuotta sitten ensimmäisen 8K-televison kuluttajille.

Mutta pointti ei ehkä olekaan siinä, että Apple olisi ensimmäisenä tekemässä mitään. Apple paketoi toimivia teknologioita siisteihin paketteihin ja varmistaa niiden käytettävyyden. Apple tulee markkinoille tuotteella kun sen kaikki osa-alueet toimivat riittävän laadukkaasti. Sen takia Applen tuotteet eivät näytä usein kovinkaan kummoisilta verrattuna kilpailijoiden tuotteisiin – paperilla. Mutta kun laitteita käytetään, sujuva käyttökokemus saa laitteet tuntumaan paremmilta. Puhumattakaan siitä ilmiöstä, että huolellisesti muotoillut, kauniit laitteet saavat ihmiset kokemaan, että laitteet toimivat myös paremmin.

Yksi syy Apple TV:n 4K-Version julkaisuun nyt on ehkä se, että nettiyhteydet ovat sillä tasolla, että tökkimätöntä kuvaa 4K-tasolla voidaan luvata verkon yli jopa mobiiliyhteydellä. Kokemus syntyy osiensa summasta, pienten yksityiskohtien viimeistelystä. Se on käyttäjän kunnioittamista ja siitä syntyy hyvä käyttäjäkokemus. Tätä on insinöörien usein vaikea ymmärtää.

iPhone – Applen silmäterä

iPhone on laite, jonka kaikki tietävät, ja johon Apple monesti kiteytyy. Ensimmäisen iPhonen julkaisusta on nyt kymmenen vuotta, joten odotukset uudistuksia kohtaan olivat suuret. Julkaisuja olikin peräti kolme kappaletta. iPhone 8, iPhone 8 Plus ja iPhone X. Valokeila suuntautui tietysti X-malliin, ja 8-mallit jäivät hieman harmillisesti varjoon. 8-malleissa ei – tietenkään – ollut mitään mullistavaa, parantelua oli tehty kuitenkin melkein joka osa-alueella. Suurin parannus taitaa olla kamerassa ja langattomassa latauksessa. iPhone X:ssä kamera on tietenkin vielä hivenen parempi kuin 8 Plus -mallissa. iPhone 7 tai 7 Plus -käyttäjille voi olla vaikea markkinoida päivitystä pykälää parempaan malliin, sen sijaan 6-sarjasta päivitettäessä 8-sarjaan saa jo rahoilleen vastinetta. Luultavasti suurin osa iPhone 7 tai 7 Plus -käyttäjistä päivittää iPhone X:ään – jos päivittää ollenkaan. Ominaisuuksia voi verrata Applen sivulla https://www.apple.com/fi/iphone/compare/

iPhone X:n hinta on jo aika suolainen, alkaen 1179 euroa. Tämä voi kurittaa monen ostajan lompakkoa liikaa, mutta toisaalta jos ostaa osamaksulla tai liisaa firmalle Mustapekalta niin kyllä se hinta siihen kuukausimaksuun uppoaa nätisti.

Langattoman latauksen suhteen täytyy antaa tällä kertaa Applelle rutkasti plussaa siitä, että puhelimissa tuetaan avointa Qi -standardia, eikä ole lähdetty rakentamaan omaa standardia niin kuin yleensä. Adaptereita on jo nyt reppu täynnä, yhtään uutta ei varmaan kukaan kaipaa.

Ehkä suurinta huomiota herätti iPhone X:ssä uusi Face ID -kasvojentunnistus. Kotinäppäin poistui ja tämä myös osaltaan muuttaa tavan käyttää puhelinta. Käyttäjät joutuvat opettelemaan uusia eleitä puhelimen ohjaukseen. Teknisesti ominaisuus tuntuu pätevältä, mutta lopullinen tuomio iPhone X:n käytettävyydestä voidaan lukea vasta sitten kun saadaan puhelimet oikeaan käyttöön.

Päästä sisäinen kakkasi valloilleen

Applen insinöörit ovat keksineet Face ID:n toteuttavalle TrueDepth-kamerajärjestelmälle myös viihteellisempää käyttöä. He ovat luoneet animoidut emoijit eli animoijit. Käyttäjä voi omilla kasvonilmeillään luoda animoijille ilmeitä ja luoda samalla ääniviestejä. Animojeja on kaksitoista erilaista kissasta ja yksisarvisesta ulostekasaan. Applen maaginen kosketus saa näköjään kakankin hymyilemään. Saa nähdä jäävätkö nämä alkuinnostuksen jälkeen pysyvämpään käyttöön.

Laajennettu todellisuus – laajennettu pettymys

Tilaisuudessa esiteltiin lyhyesti myös laajennetun todellisuuden (AR, Augmented Reality) sovelluksia. Ennen julkaisua huhuttiin uuteen iPhone X:ään tulevaksi 3d-anturia, jolla AR-sovellukset olisi saatu täysin uudelle tasolle. Tätä ei kuitenkaan nähty. Ehkä kehitystyö on vaiheessa eikä ehtinyt tähän julkaisuun. Applehan ei usein ole sortunut kovin keskeneräisiä tuotteita julkaisemaan – ja hyvä näin. Jää sitä paitsi jotain odotettavaa seuraavaan julkistustilaisuuteen.

 


 

Nyt leasing on helppoa ja nopeaa

Mustapekka on ottanut käyttöön sähköisen leasingin ensimmäisten yritysten joukossa. Nyt saat rahoituspäätöksen saman tien ja parhaimmillaan laitteet lähtevät postissa sinulle jo saman työpäivän aikana.

Näin se toimii:

  1. valitse laitteet verkkokaupasta leasingkoriin ja lähetä
  2. Saat tarjouksen, allekirjoita sopimus pankkitunnuksillasi